Neden Permakültür?
Karpuzun markette, çileğin ağaçta yetiştiğini sanan, domatesi dört mevsim buzdolabında gören toprakla, doğayla, hayvanlarla bağlantısı kopmuş. Gıdanın nasıl ne tür bir emekle yetiştiğinden habersiz. Hızlandırılmış hayatlarında sabırlı olmaları istenen. Mevsimsel döngülerden uzak Dökülen yapraklara, soyulmuş elmanın kabuğuna, evdeki atıklara çöp gözüyle bakan. Tüketim kavramı hayatlarının her aşamasına yerleşmiş. Üretim kavramıyla tam olarak tanışamamış Doğal kaynakların giderek azalmasında bireysel farkındalığın aktarılmadığı bir nesil ile karşı karşıyayız.
Permakültür Nedir ?
Permakültür dünyayı gözet, insanı gözet, fazlasını paylaş ilkesiyle hareket eder. Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Permakültür prensiplerine bağlı, insana özen ve saygı gösteren, doğanın sınırlarının ve tüketim gereksinimlerimizin bilincinde dirençli, çoklu fayda sağlayacak çocuklar yetiştirmek için mevsime uygun tarımsal faaliyetler gerçekleştirilir.
Peki Biz Neler Yapıyoruz?
Minik Çınar Anaokulu Olarak her alanda bilinçli ve kültürlü nesiller yetişmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. dünyada ve ülkemizde yaşanabilecek sorunlara yönelik çözümler üretebilmek adına çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bahçemizde bulunan yükseltilmiş sebze yataklarında Permakültür tasarım ilkeleri ve tarım bilgileri kullanılarak mevsime uygun olan sebze, yeşillikler yetiştiriyoruz. Bu Süreç ve Uygulamada Çocukların Sağlıklı Beslenme,organik Gıda ,Çevre Bilinci ,Geri Dönüşüm, tüketim alışkanlıklarının sorgulanması konularında farkındalıklarını arttırılmasını amaçlıyoruz.
Projenin Başlama Nedeni;
Çocukların çoğu artık tüm sebzeye meyveye mevsimini beklemeden istediklerinde çok kolay ulaştıkları için, artık hangi zamanda aslında doğru tüketiminin yapıldığını farkedemiyor sadece çocuklar değil tabiki biz büyükler bile artık hangi sebze hangi mevsimde tüketilmeli bilemiyoruz. İşte bu yüzden aslında permakultur projemizde neyi nezaman ekmesi gerektiğini, nasıl ve nekadar sürede yetişip büyüdüğünü öğrenmek, doğada sadece tüketen değil üreten insanlar olmayı kazanmış bireyler yetiştirmek.
Permakültür Projesinin Amacı;
• Azaltılmış su kullanımı
• Geliştirilmiş değerler
• Daha az toksin
• Daha az atık
- Üretme bilinci kazandırmak
Ve Diyeceğimiz Şu ki Doğa İşin Çoğunu Yapar ….